Mesem Mesleki Eğitim - Ustalık Telafi Programı Teşviki

MESEM MESLEKİ EĞİTİM- 10 SORUDA USTALIK TELAFİ PROGRAMI TEŞVİKİ

21.04.2022 tarihi itibariyle duyurusu yapılan ve uygulamaya başlanan MESEM – Mesleki Eğitim - Ustalık Telafi Programı, çalışanların mesleki tecrübesini artıran ve program sonucunda ustalık belgesini almasını sağlayan süreli bir programdır.  Ustalık Telafi Programları, sektör iş birliğine dayanmaktadır. Yürütücü ve sorumlu kurum Millî Eğitim Bakanlığı’dır ve amacı, iş yerindeki pratik öğrenmenin pekiştirilmesi ve akabinde yapılacak sınavda başarılı olanlara ustalık belgesi verilmesidir.
Millî Eğitim Bakanlığı’nın Ekim/2021 ayında 24 alan ve 97 dalda uygulanmasına karar verdiği ustalık telafi programlarının kapsamı, “Mesleki Eğitim Merkezi Telafi Çerçeve Öğretim Programlarına Yeni Alanların Eklenmesi-Talim ve Terbiye Kurulu'nun 24/06/2022 tarih ve 2022-45 Sayılı Kararı” ile 47 alan 105 dala çıkarılmıştır. Desteğin  süresi en fazla 27 haftadır. Bu süre alan ve dal için belirlenen modülere değişkenlik göstermektedir. İşletme tarafından ödenecek ücretin ödeme belgeleri Mesleki Eğitim Merkezi’ne teslim edildiğinde İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanmak üzere destek verilecektir. Programa katılanlar için işverene, kişi başı, net asgari ücretin yarısı oranında 27 hafta boyunca ödeme yapılmaktadır. Aktif işgücü programları kapsamında uygulanan destek ve teşviklerden birisi de Ustalık Telafi Programı (UTP) teşvikidir. Ülkemizde uygulanmakta olan 22 ayrı istihdam teşviki içerisinde en cazip desteklerden birisi olan UTP hakkında merak edilenlerin hepsini sizin için detaylandırdık.

Ustalık Telafi Programı Teşviki nedir? MESEM Nedir?

UTP teşviki, işgücünde ara eleman ihtiyacını karşılamak ve ustalık belgesi sahibi personel sayısını artırmak için uygulanan bir teşviktir. 

Ustalık Telafi Programı UTP - Mesem teşvikinde işverene sağlanan destek nedir?

Ustalık Telafi Programı UTP Mesem teşviki kapsamında, programa katılan işverene, personel başına aylık net asgari ücretin yarısı kadar (2.750 TL) destek verilmektedir. 27 hafta boyunca bu kapsamda kişi başı toplam 18.562 TL ödeme yapılmaktadır. Bu ödeme nakit olarak işverenin hesabına yatırılmaktadır. 

UTP teşvikine başvurmak için işverende hangi şartlar aranıyor?

Programa başvurmak için işverenin, 33 ana sektör ve 183 alt sektörden birisinde faaliyet gösteriyor olması gerekmektedir. Bunun yanında işyerinde en az bir ustalık belgesi sahibi personel bulunması yeterlidir. Bunun dışında başka bir şart aranmamaktadır.

Ustalık Telafi Programı UTP - Mesem teşviki mevcut çalışanlar için mi yoksa yeni personel için mi veriliyor?

UTP kapsamında verilen destek, hem işyerinde programa katılan mevcut çalışanlar hem de yeni alınacak personel için verilebilmektedir. Personelde aranan tek şart, en az lise mezunu olmasıdır. 

Ustalık Telafi Programı UTP - Mesem teşviki kapsamında sigorta primi desteği veriliyor mu?

İşyerinde mevcut çalışanlardan UTP kapsamına alınanlara sigorta primi desteği verilmemekte, sadece ücret (aylık 2.750 TL) desteği verilmektedir. Bunların primlerini yine işveren karşılayacaktır. Fakat dışarıdan UTP kapsamında kaydedilen adayların 27 hafta boyunca iş kazası ve meslek hastalığı primleri MEB tarafından karşılanmakta, bunlar için işveren prim ödememektedir. Yani dışarıdan programa giren adayların hem primi hem de ücret desteği MEB tarafından sağlanmaktadır.

Ustalık Telafi Programı UTP - Mesem teşvikinde istihdam taahhüdü var mıdır?

Hayır, UTP teşviki uygulamasında işverenden herhangi bir istihdam taahhüdü veya ortalama sigortalı sayısı şartı istenmemektedir. 

Ustalık Telafi Programı UTP - Mesem sonrasında verilen belge, mesleki yeterlilik belgesi yerine geçer mi?

Evet, UTP tamamlandıktan sonra verilen ustalık belgesi, aynı zamanda mesleki yeterlilik belgesi yerine geçmektedir. Ayrıca mesleki yeterlilik belgesinin geçerlilik süresi beş yıl iken, ustalık belgesinde süre sınırı yoktur. 

Ustalık Telafi Programı UTP - Mesem için personelin işyeri dışında eğitim görmesi gerekiyor mu?

Hayır, UTP kapsamında 27 haftalık eğitim sürecinin tamamı işyerinde çalışarak tamamlanmaktadır. Personelin işyeri haricinde eğitime katılması gerekmemektedir. 

Ustalık Telafi Programı UTP - Mesem için nereye başvurmak gerekiyor?
Başvuru detayları için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

ÖZETLE
Milli eğitim bakanlığı mesleki teşvik programı kapsamında lise ve üzeri personelin iş yetkinliğini artırılması ve iş yerlerine devlet katkısı sağlanması amaçlanmıştır. Bu kapsamda ;
1.    Bu programlardan şartları sağlayan personeller yararlanabilecektir.
2.    Program ortalama 27 hafta olarak uygulanacaktır.
3.    Programın tamamı işletmelerde yapılacaktır.
4.    Programa bir işletme ile sözleşme yapılması sonrasında başlanacaktır.
5.    Eğitim süresince işletmelere programa katılan her bir personel için asgari ücretin yarısı kadar (2750 tl) devlet katkısı ödenecektir.
6.    Eğitim sonunda yapılacak beceri sınavında başarılı olan personele ustalık belgesi düzenlenecektir. (Personelin sınavdaki başarı durumu işletmelere ödenecek devlet katkısını etkilemez.)

MESEM USTALIK EĞİTİM - BELGE TEŞVİK UYGULAMASI

Milli eğitim bakanlığı mesleki teşvik programı kapsamında lise ve üzeri personelin iş yetkinliğini artırılması ve iş yerlerine devlet katkısı sağlanması amacıyla;
    Bu programlardan şartları sağlayan personeller yararlanabilecektir.
    Program ortalama 27 hafta olarak uygulanacaktır.
    Programın tamamı işletmelerde yapılacaktır.
    Programa bir işletme ile sözleşme yapılması sonrasında başlanacaktır.
    Eğitim süresince işletmelere programa katılan her bir personel için asgari ücretin yarısı kadar (2750 TL) devlet katkısı ödenecektir.
    Eğitim sonunda yapılacak beceri sınavında başarılı olan personele ustalık belgesi düzenlenecektir.

USTA EĞİTİCİLİK BELGESİ

Usta eğitici belgesi detayları için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
 

Detaylı bilgi ve hizmet almak için Plus Global Danışmanlık ile iletişime geçebilirsiniz.


 

Paylaş: